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PR No. 8/2011 – Foreign Nationals Working in Malaysia – Tax 
Treatment 
 
The Inland Revenue Board [“IRB”] has recently issued the Public Ruling 
[“PR”] No. 8/2011 – Foreign Nationals Working in Malaysia – Tax 
Treatment. This PR provides guidance on the tax treatment of 
employment income derived by foreign nationals exercising employment 
in Malaysia. 
 
Salient points of the abovementioned PR include:- 
 
i. Tax Treatment of Foreign Nationals Working in Malaysia 

 

• Generally, income from employment is taxed in the country 
where the services are actually performed, irrespective of the 
place where the contract is entered into or where the 
remuneration is paid. In this respect, a foreign national working 
in Malaysia is liable to tax in Malaysia in respect of his 
employment income derived from Malaysia. 
 

• An employment income is deemed derived from Malaysia if it 
arises for any period during which:- 

 
o the employment is exercised in Malaysia; 
 
o leave is attributable to the exercise of employment in 

Malaysia; or 
 
o the employee performs outside Malaysia duties incidental to 

the exercise of employment in Malaysia (Note). 
 

Note :  Refer to PR No. 1/2011 – Taxation of Malaysian Employees  
Seconded Overseas. 

 

• The tax rates applicable to foreign nationals would depend on 
their tax residency status determined by reference to their 
physical presence in Malaysia in a basis year for a year of 
assessment [“YA”]. While residents qualify for reliefs and taxed 
at scale rate of between 1% to 26%, non-residents are subject 
to tax, currently at a flat rate of 26% without any reliefs. 
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• Income from short term employment of a non-resident individual is 
exempt from tax if the employment is exercised in Malaysia:- 
 
o for a period or periods which together do not exceed 60 days 

in a basis year for a YA; 
 

o for a continuous period not exceeding 60 days which overlaps 
the basis years for 2 successive years of assessment; or 
 

o for a continuous period which overlaps the basis years for 2 
successive years of assessment and for a period or periods 
which together with the continuous period do not exceed 60 
days. 

 
The exemption period of 60 days refers to the period of 
employment in Malaysia which may be under the same or 
different employers. 

 
ii. Tax Treatment of Foreign Nationals from Treaty Countries Seconded 

to Malaysia 
 

• When an employment income of an individual is taxed in Malaysia 
and also in his home country having a tax treaty with Malaysia, 
the Malaysian tax law provides for a relief in the form of a bilateral 
credit to that individual who is resident in Malaysia under Section 
132 of the Income Tax Act 1967 [“the Act”]. The computation of 
this credit is as follows:- 

 
Foreign income 

(statutory income) (Note)    X 
Malaysian tax payable  
before bilateral credit 

Total income 
  
     Or  
 
Foreign tax charged in respect of the foreign income charged to 
tax twice, whichever is the lower  
  

Note :  With effect from the YA 2007, foreign income for the purposes 
of claiming bilateral credit includes income derived from 
Malaysia and charged to foreign tax. 
 

iii. Tax treatment of Foreign Nationals from Non-Treaty Countries 
Seconded to Malaysia 

 

• Pursuant to Paragraph 15 of Schedule 7 of the Act, unilateral 
credit may be allowed for foreign tax if an employee pays 
Malaysian tax and foreign tax in respect of any foreign income 
from an employment exercised outside Malaysia, whether or not 
he was resident in the basis year for the YA for which Malaysian 
tax was paid. Therefore, where an employment is exercised in 
Malaysia, such unilateral credit will not be applicable though the 
income derived from Malaysia may also be liable to foreign tax. 

 

 



iv. Tax Treatment of Foreign Nationals Participating in the Malaysian 
Technical Co-operation Programme 
 

• Payment received by a non-citizen and non-resident in Malaysia 
from participating in the Malaysian Technical Co-operation 
Programme [“MTCP”] is exempt from tax under the Income Tax 
(Exemption) Order 2008 (effective YA 2007). 
 

• MTCP means a technical co-operation programme approved by 
the Economic Planning Unit, Prime Minister’s Department of 
Malaysia with the objective to share development experiences 
and expertise with other developing countries. Currently, this is 
administered by MTCP Unit, Ministry of Foreign Affairs.  

 
v. Filing of Income Tax Return Forms 

 

• Foreign nationals deriving income from Malaysia are required to 
file an Income Tax Form (i.e. Form M for non-resident; Form BE 
or Form B for resident) for a YA on or before 30

th
 April of the 

following year. 
 
The above PR takes effect from the YA 2011. 
 
 
PR No. 9/2011 – Co-operative Society 
 
The IRB has recently issued the PR No. 9/2011 –  Co-operative Society. 
This PR provides guidance on the tax treatment of a co-operative society 
registered in Malaysia. 
 
Salient points of the abovementioned PR include:- 
 
i. Co-operative Society 

 

• A co-operative society is defined under the Act as any co-
operative society registered under any written law relating to the 
registration of co-operative societies in Malaysia.  
 

• Certain organisations (not registered under any written law 
relating to the registration of co-operative societies in Malaysia) 
are granted the status of co-operative societies within the 
definition of a co-operative society and accorded special tax 
treatment under Section 65A of the Act. 

 
ii. Tax Treatment for Co-operative Society 

 

• The chargeable income of a co-operative society is taxed at scale 
rates. 
 

• In ascertaining the chargeable income of a co-operative society, 
special deduction is given under Sections 65A(a) and 65A(b) of 
the Act. 
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• Section 65A(a) provides that the amount to be deducted from the 
total income is the sum which has been transferred or paid by a 
co-operative society in the basis period for a YA to:-  
 
o a statutory reserve fund; 

 
o any educational institution and/or co-operative organisation 

established for the furtherance of co-operative; or 
 

o a Co-operative Education Trust Fund. 
 

However, the maximum amount of deduction allowable under this 
paragraph shall not exceed 25% of the audited net profits for that 
basis period of the co-operative society. 
 

• Section 65A(b) provides that the amount of deduction is equal to 
8% (or such percentage as may be prescribed) of the members’ 
funds as at the first day of the basis period for a YA. 

 

• A newly registered co-operative society is exempted from tax on 
any income for a period of 5 years commencing from the date of 
registration pursuant to Paragraph 12(1)(a) of Schedule 6 of the 
Act. 

 

• A co-operative society which has been registered for more than 5 
years is exempted from tax only if the members’ funds as at the 
first day of the basis period for a YA is less than RM750,000 
pursuant to Paragraph 12(1)(b) of Schedule 6 of the Act. 

 

• The income of a co-operative society is exempted at the level of 
chargeable income. Therefore, even though a co-operative 
society is eligible for tax exemption for a YA, the adjusted 
income/adjusted loss and capital allowances for every YA has to 
be ascertained. Any adjusted loss and excess of capital 
allowances which cannot be absorbed can be carried forward to 
subsequent years of assessment. 

 

• In addition, an Agro-based Co-operative Society, an Area 
Farmers’ Organisation, a Federal Farmers’ Organisation, a State 
Farmers’ Organisation, an Area Fishermen’s Association, a 
Federal Fishermen’s Association and a State Fishermen’s 
Association are exempted from the payment of income tax in 
relation to an approved food production project for a period of 10 
consecutive years of assessment, effective YA 2001 (new 
project) and for a period of 5 consecutive years of assessment, 
effective YA 2002 (expansion project). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 



iii. Submission of Income Tax Return Form 
 

• A co-operative Society has to submit the tax return form (i.e. 
Form C1) within 7 months from the date following the close of 
accounting period. 

 
iv. Amount Paid, Credited or Distributed by a Co-operative Society 

 

• Any dividend paid, credited or distributed to any member of a co-
operative society is exempt under Paragraph 12A, Schedule 6 of 
the Act regardless whether the co-operative society is exempted 
from tax. 
 

• Any gains, profits, interest or bonds received by members and 
non-members who are resident from money deposited with a co-
operative society is exempt from tax pursuant to the Income Tax 
(Exemption) (No. 7) (Amendment) Order 2009. 

 
The above PR takes effect from the YA 2011. 
 
 
Deduction for Payment of Premium to Malaysia Deposit Insurance 
Corporation 
 
Pursuant to the Income Tax (Deduction for Payment of Premium to 
Malaysia Deposit Insurance Corporation) Rules 2011, for the purpose of 
ascertaining the adjusted income of a member institution from its 
business, there shall be allowed a deduction of an amount equivalent to 
the first premium or annual premium paid by that member institution to 
the Malaysia Deposit Insurance Corporation in the basis period for a YA. 
 
The Rules are deemed to have effect from the YA 2005 to YA 2010 in 
respect of a member institution who is a financial institution under Section 
37 of the Malaysia Deposit Insurance Corporation Act 2005; and from the 
YA 2011 onwards in respect of a member institution who is a financial 
institution under paragraph 36(1)(b) or a takaful operator/an insurance 
company under Section 36(2) of Malaysia Deposit Insurance Corporation 
Act 2011. 
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Service Tax Exemption for Free Zones, Duty Free Islands and Joint 
Development Area 
 
The Ministry of Finance has, in its letter dated 14

th
 November 2011, 

announced that effective 1
st
 January 2012, exemption of service tax will 

be granted on all taxable services:- 
 
i. provided by any person in free zones and supplied to any person in 

free zones; 
ii. provided by any person in free zones and supplied to any person in 

the principal customs area; 
iii. provided by any person in the principal customs area and supplied to 

any person in free zones; and 
iv. provided by any person in the principal customs area or free zones in 

connection with any matters in Langkawi, Tioman, Labuan and the 
Joint Development Area. 
 

Any application for refund of service tax which has been paid before 1
st
 

January 2012 in respect of the abovementioned taxable services will not 
be approved. However, service tax which has not been collected before 
1

st
 January 2012 will be remitted under Section 22 of the Service Tax Act 

1975. 
 
All taxable services provided by any person in the principal customs area 
or free zones to any person in Langkawi, Tioman, Labuan and Joint 
Development Area will not be subject to service tax with immediate effect. 
 
The abovementioned exemptions shall be granted until the Goods and 
Services Tax comes into force. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
This publication is provided gratuitously and without liability. It is intended as a general 
guide only and the application of its contents to specific situations will depend on the 
particular circumstances involved. Readers should seek appropriate professional advice 
regarding any particular problems that they encounter, and this tax update should not be 
relied on as a substitute for this advice. Accordingly, Advent Tax Consultants Sdn Bhd 
assumes no responsibility for any errors or omissions it may contain, whether caused by 
negligence or otherwise, or for any losses, however caused, sustained by any person that 
relies on it. Should further information, clarification or advice be required on any of the 
contents stated herein, please feel free to contact our tax team. 
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